De Scharf

Virtuele tour over de Scharf

Ter gelegenheid van de open dag in 2020 is een virtuele tour over de Scharf gemaakt. Op deze video kun je ons terrein bekijken.

Een Naturistische Inspiratieplek in de Achterhoek

“De Scharf” is een terrein van de vereniging Zon en Leven (6,5 ha) midden in de Achterhoek. Een ieder met interesse en gevoel voor een naturistische leefwijze is er van harte welkom. 

Om er te zijn, te kamperen, te zwemmen, te sauneren, te mediteren of te wandelen op het rondwandelpad binnen de begrenzing van het terrein. U kunt er ook meedoen aan activiteiten die door leden en andere bezoekers worden georganiseerd. 

Het Pieterpad loopt langs het terrein. Wandelaars met een tent zijn welkom om te overnachten. Het terrein “De Scharf” ligt in een zeer aantrekkelijk gebied. Veel ruimte en rust, afwisselend bos, heide, akkers, weilanden en houtwallen; het typische Achterhoekse coulissenlandschap. Een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. 

“De Scharf” is ruim voorzien van een afwisselende begroeiing waar een variatie aan dieren en beestjes zich toe voelt aangetrokken. Het is er ’s nachts donker en stil.

Er zijn 46 kampeerplaatsen en moderne sanitaire voorzieningen in een tweetal toiletgebouwen; er is een dagverblijf “De Menkhorst “ (betekent : hoog nest); een zwembad, een sauna, die in de zomer en winter wekelijks wordt gestookt, een kinderspeelplaats en een jeu de boulesbaan. 

De leden van Zon en Leven met huisdieren kunnen gebruik maken van drie gemarkeerde kampeerplaatsen (vooraf reserveren). Met uitzondering van 2 tentplekken beschikken alle kampeerplaatsen over elektriciteit. Op een gedeelte van het terrein (met name bij het dagverblijf en bij het toiletgebouw) is gratis WiFi beschikbaar.

Tussen veel schitterende natuurgebieden liggen talrijke bezienswaardige en historische plaatsen, zoals Vorden met zijn acht kastelen, het historische stadje Lochem. Ruurlo heeft het grootste doolhof van Europa en het bijzondere “Kasteel Ruurlo”. Dit rijksmonument is een van de mooiste kastelen van Gelderland en wordt omringd door een prachtige Engelse landschapstuin. In het kasteel is het museum MORE (modern realisme) gevestigd. 

Verder zijn dichtbij de Hanzesteden Deventer, Zutphen en Doesburg. Het oude stadje Bronkhorst, de boekenstad Bredevoort en museumstad Borculo liggen in de directe omgeving. In Braamt is “Het land van Jan Klaassen” en in Dieren de “Spelerij /Uitvinderij” te vinden.

Kamperen op De Scharf

Ben je van plan dit seizoen te komen kamperen op de Scharf:
Reserveer dan hier.

Adres: Zelledijk 1, 7255 MR Varssel (Hengelo -GLD)

Kampeerzaken: 06-10 76 79 23;
e-mail: ons.kampeerz@zonenleven.nl

Geopend: vanaf 1 april tot 1 oktober.

Locatie: zie Google Maps
GPS: N 52° 3’ 43.1”, E 6° 22’ 46.0”
GPS: 52.06197, 6.37944

De kampeerplaatsen zijn ruim, vlak en goed onderhouden. Er zijn 46 zonnige en/of schaduwrijke plaatsen, alle voorzien van elektra met 4 amp. Het terrein is autovrij. 
Auto’s worden geparkeerd op de centrale parkeerplaats.

Kampeertarieven: zie de tarievenpagina

Op het terrein zijn:
2 toiletgebouwen, waarvan 1 met voorzieningen voor gehandicapten. Een zwembad, sauna, kinderspeelplaats, trampoline, skelters voor de kinderen. Een jeu de boulesbaan, een gemarkeerde wandelroute van 1,5 kilometer langs de grens van het terrein, het dagverblijf “De Menkhorst”, diepvries en koelkast, een TV ruimte, Wifi beschikbaar in het dagverblijf en bij het toiletgebouw, bibliotheek, een vuurplaats en een ruime buitenkeuken voor kampeerders en dagbezoek (op proef voor 1-2 seizoenen).

Er is een fietsverhuurder (ook verhuur van e-bikes) in de directe omgeving van het terrein.

Bereikbaarheid: 
Goed bereikbaar voor caravans en campers via openbare weg.  Openbaar vervoer op circa 6 kilometer (station Ruurlo of station Vorden). Winkelcentra vindt u in Hengelo (Gld) of  Ruurlo (beide ca. 6 km).

Toegankelijkheid:
Niet toegankelijk voor caravans en campers met dubbele as. Het terrein is geschikt voor mindervaliden. Bezoekers dienen in het bezit te zijn van een geldige NFN lidmaatschapskaart.
Als het erg druk is, kan verzocht worden om voor 12.00 uur te vertrekken en na 14.00 uur te komen.
De Scharf heeft geen laadpunt voor electrische auto's.

Reserveren:
Om teleurstellingen te voorkomen, is het gewenst altijd te reserveren en zeker in het hoogseizoen. Het wordt op prijs gesteld als u via email reserveert.

Als u op de gereserveerde aankomstdag om 19.00 uur niet aanwezig bent, vervalt de reservering. Indien u wel komt, maar deze tijd niet haalt, bel dan naar: 06-10 76 79 23.